7 maart, 2018
Hongaarse Goulash

Goulash geniet wereldfaam als de Hongaarse specialiteit. De naam is zo bekend dat zelfs een term als ‘goulashcommunisme’ over de gehele wereld in de geschiedenisboekjes vermeld wordt. Iedereen weet vrijwel meteen dat hiermee Hongarije wordt bedoeld.
Ingrediënten (4 personen):
- 600 gram doorregen runderlappen
- 10 eetlepels olie
- 50 gram spekreepjes
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 paprika’s (rood en geel)
- 2 eetlepels bloem
- 1.5 eetlepel paprikapoeder
- (40 gram) tomatenstukjes
- 1 deciliter rode wijn
- 2 deciliter rundvleesbouillon
- 2 theelepels tijm
- 4 vastkokende aardappelen
- 250 gram sperziebonen
Bereiding:
- Snijd het vlees in stukken en wentel ze door de bloem.
- Verhit de vloeibare margarine in een braadpan en bak het vlees op matig hoog vuur in ca. 5 minuten al omscheppend rondom bruin.
- Bak de spekreepjes ca. 2 minuten zachtjes mee.
- Pel en snipper de ui en de tenen knoflook.
- Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukken.
- Schep de ui, knoflook en paprika door het vlees en bak alles nog ca. 2 minuten.
- Strooi het paprikapoeder erover en bak dit ca. 2 minuten zachtjes mee.
- Schenk de gezeefde tomaten, de wijn en de bouillon langs de rand van de pan bij het vlees.
- Voeg de tijm toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat de goulash afgedekt ca. 2 uur heel zachtjes (op een vlamverdeler) sudderen.
- Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
- Haal de sperziebonen af en snijd ze in drieën.
- Schep de aardappelblokjes en sperziebonen door de goulash en smoor het gerecht in nog ca. 45 minuten zachtjes gaar.
Eet smakkelijk