21 december, 2019
Lángos – Gefrituurde deeg gerecht

Langos is een traditionele diep – gebakken brood deeg, meestal in een vlakke, ronde vorm. De oorspronkelijke langos is vers gebakken, dan schudden met teentjes knoflook en zout. Het is een heerlijk en meest bevredigende snack, hoewel het zal u sociaal onaanvaardbaar voor een aantal uren! Meer recente versies, vooral omdat de toestroom van buitenlandse bezoekers, hebben daarvan zowel hartige en zoete gerechten.
Ingrediënten:
- 250 gram kruimige aardappelen
- 250 gram bloem
- 1 kopje lauwe melk
- 1 eetlepel gist
- 0,5 theelepel zout
- 1 ei
- crème fraîche
- 1 zakje geraspte oude kaas
- 1 fles zonnebloemolie
Bereiding:
- Kook de aardappelen 20 minuten in zout water, totdat ze goed zacht zijn en giet ze dan af.
- Meng de gist met de melk en een eetlepel bloem.
- Roer de aardappel en de rest van de bloem door elkaar.
- Voeg het gistmengsel hieraan toe.
- Voeg nog een eetlepel olie toe en een snuf zout en kneed het geheel tot een grote bol en laat ongeveer 1 uur rijzen.
- Maak met de hand van redelijk grote stukjes deeg een rondje, dat aan de rand dikker is dan in het midden.
- Laat deze rondjes nog een tijdje rijzen en bak ze dan in het vet aan beide kanten.
- Verwarm een diepe pan met de zonnebloemolie.
- Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke bolletjes en leg op een bakpapiertje.
- Smeer je handen in met wat olie en duw de bolletjes tot een plakje van iets dunner dan 1 cm dik. Het geeft niet als het niet overal even dik is of er een gaatje in ontstaat door het uitspreiden.
- Laat deze plak voorzichtig in de olie zakken en bak aan beide zijden totdat ze aan de randen mooi bruin zijn. Het klopt dat het midden iets lichter van kleur blijft. Laat de Lángos daarna even uitlekken op wat keukenpapier en bak direct de volgende.
- Voor serveren kwast je wat knoflookwater over de Lángos en daarna een flinke lepel crème fraîche. Bestrooi met geraspte kaas en wat fijngehakte bieslook.
Het ‘beleg’ kan zijn:
- Geperste knoflook met zout.
- Geperste knoflook met zout, gemengd met dikke room
- Hete ketchup en geraspte kaas
- Geraspte kaas overgoten met een beetje dikke room
Eet smakkelijk