23 maart, 2019
Beigli

Nog even en het is pasen
Ik maakt voor jullie een heerlijke, makkelijke beigli. Beigli wordt op veel verschillende manieren gemaakt en met allerlei vullingen. Die met maanzaad en walnoten zijn het meest favoriet.
De lekkernij wordt het hele jaar bij feestelijke gelegenheden in kleine plakjes geserveerd.
Ingrediënten voor 4 rollen 2 maanzaad en 2 notenrollen:
Voor het deeg:
- 500 gram bloem
- 2 eiren
- 50 gram poedersuiker
- 250 gram boter
- 5 gram verse gist
- 1 pakje vanillesuiker
- een snuifje zout
- 1 theelepel citroenrasp
- 1.2 dl melk
- 1 theelepel suiker
Voor de notenvulling:
- 1 dl melk
- 100 gram fijne suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 1,2 theelepel citroenrasp
- 50 gram rozijnen
- een snuifje kaneel
- 250 gram gemalen noten
- 4 el honing
Voor de maanzaadvulling:
- 250 gram poedersuiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 dl melk
- 250 gram gemalen maanzaad
- 50 gram rozijnen
- 1 theelepel citroenrasp
- 4 el honing
Bereiding:
- Los de suiker op in 1 dl lauwwarme melk.
- Het zout door de bloem vermengen, en een nestje maken waarin we het gistpaapje gieten, eeuw het ei toe.
- De deeg moet bladerig en glad worden, zodat ze loslaat van mes en kom.
- Het deeg nog even kneden tot dat het los komt van de beslagkom. Als
het deeg te nat is nog een beetje bloem toevoegen. Als het te droog is nog een beetje melk toevoegen. - Laat de deeg opkomen, dek de kom af met theedoeken en zet hem op een warme plek tot het deeg twee keer in volume is gerezen laat het 1 uurtje rijzen.
- Kook voor de notenvulling de melk op met de suiker en de vanillesuiker en voeg vervolgens citroensap, rozijnen, kaneel, noten en honig toe.
- Kook dit koert op en doe er vervolgens maanzaad en rozijnen bij. Laat dit al roerend enkele minuten koken.
- Haal de pan van het vuur en roer de citroenrasp en honing erdoor.
- Kook voor de maanzaadvulling ook met de elk de poedersuiker en vanillesuiker door de melk.
- Kook dit ook kort op en doe er vervolgens maanzaad en rozijnen bij.
- Verdeel het deeg in 4 porties en rol elke plak met de deegroller uit tot een rechthoek van 30 bij 35 cm.
- Bestrijk de plakken met de noten of de maanzaadvulling en rol ze in de lengte stevig op.
- verdeel met een kwastje het vet over de bodem van het bakblik.
- Leg hier twee rollen met dezelfde vulling op en bestrijk ze met de los geklopte eidooier.
- Bak de beigli goudbruin in een op 180-220 oC voorverwarmde oven.
Haal ze er pas uit als ze volledig afgekoeld zijn, want anders vallen ze bij het aansnijden uit elkaar. - Bewaar ze afgedekt op een koele en donkere plek, zodat ze langer vers blijven.
Eet smakkelijk