25 augustus, 2019
Gerbeaud cake

Een Hongaarse taart van een Zwitserse chef in laagjes. Met abrikozenjam, gemalen walnoten en eroverheen een laag puike chocolade.
Ingrediënten (4 personen):
Deeg:
- 2 el lauwe melk
- 1 tl suiker
- 20 gram gist
- 250 gram boter
- 500 gram bloem
- 150 gram koude roomboter
- 1 dl zuure room
- 50 gram poedersuiker
- 1 theel bakpoeder
- 1 snufje zout
- 1 ei
- 1-2 eetl room
- 100 gram poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
Voor de vulling:
- 300 gram abrikozenjam
- 250 gram walnoten, gemalen
- 200 gram poedersuiker
Voor de chocoladeglazuur
- 100 gram pure chocolade
- 1 eetlepel roomboter
- 120 gram suiker
- 4 eetlepels cacaodoper
Bereiding
- Verwarm de melk tot lauw, meng het met een tl suiker en de gist en zet het even weg tot het gaat schuimen.
- Doe de bloem en de boter in een kom, meng het door de boter met twee messen in stukken te snijden. Meng er dan de poedersuiker, de gist, het ei, vanillesuiker en een snufje zout en 1 dl zure room door.
- Het deeg nog even kneden tot dat het los komt van de beslagkom. Als
het deeg te nat is nog een beetje bloem toevoegen. Als het te droog is nog een beetje melk toevoegen. - Laat een uur in de koelkast koelen.
- Deel het deeg in drie min of meer gelijke ballen en rol ze met een deegroller wat bloem erover strooien tot 20×20 cm uit.
- Plaats de eerste laag deeg, op een vel bakpapier, in een bakblik. Smeer een derde van de abrikozenjam erover. Besprenkel gelijkmatig met een derde van de gemalen walnoten. En wat poedersuiker. Leg de tweede laag deeg erover en herhaal. Leg de derde laag deeg erover en herhaal. Leg de vierde laag deeg erover.
- Prik met een vork wat gaatjes op de bovenkant zodat de stoom kan ontspannen.
- Zet de taart in een op 180C voorverwarmde oven en bak het in 35-40 minuten gaar. Lat hem helemaal afkoelen.
- Breng de taart over op een rek, en wel zo dat de bodem nu de bovenlaag is. Dus omkeren. Dat ziet er ook beter uit, want de bodem is gedurende het bakken echt helemaal plat.
- Ten slotte maken wij de chocoladeglazuur.
- Verwarm het cacaodoper met de suiker en het water al roerend in een pannetje.
- Laat het zachtjes koken tot de suiker is gesmolten.
- Haal de pan van het vuur en meg het meteen de boter door ( hoe meer je boter toevoegt hoe zachter de glazuur zal zijn.
- laat het een beetje afkoelen en git het over de taart. Egaliseer het met een koude mes even onder de kraan houden.
- Laat het helemaal afkoelen en hard worden voordat je de Zserbo taart in rechthoeken snijdt.
Wacht minstens één dag voor het te eten. De smaken moeten lekker in elkaar trekken.
Eet smakkelijk