19 april, 2019
Paasbrood

Nog even en het is pasen. Waarom eten we paasbrood met Pasen? De traditie van het bakken van paasbrood is ontstaan tijdens de tijd van het vasten, waar zelfs eieren of melk verboden waren om te consumeren. Nadat de vastenperiode ten einde was, werden deze ingrediënten gebruikt om het brood als feestelijk paasbrood in te wijden.
Ik maakt voor jullie een heerlijke, makkelijke paasbrood. Gemakkelijk om te maken. Met Pasen eten veel families traditiegetrouw paasbrood paastafel.
Ingrediënten (4 personen):
- 1 klontje suiker
- 6 dl melk
- 30 gram verse gist
- 1 kg bloem
- 1 eidooier
- 1 tl zout
- 100 gram poedersuiker
- 140 gram boter
- 1 ei
Bereiding:
- Los de suiker op in 1 dl lauwwarme melk.
- Het zout door de bloem vermengen, en een nestje maken waarin we het gistpaapje gieten, eeuw het ei toe.
- Voeg de poedersuiker, de helft van de gesmolten boter en de resterende lauwwarme melk toe.
- Kneed dit met mixer tot er een mooi soepel deeg is ontstaan.
- De deeg moet bladerig en glad worden, zodat ze loslaat van mes en kom.
- Als het deeg te nat is nog een beetje bloem toevoegen. Als het te droog is nog een beetje melk toevoegen.
- Laat de deeg opkomen, dek de kom af met theedoeken en zet hem op een warme plek tot het deeg twee keer in volume is gerezen laat het 1 uurtje rijzen.
- Verdeel het deeg in drie even grote porties, draai ze op een vlechtbrood van.
- leg het brood op een ingevet bakblik.
- Strijk het geklopte ei met een kwastje over de bovenkant van het vlechtbrood en bak het brood 35-40 minuten in een op 200 C voorverwarmde oven.
Voordat het aangesneden wordt, moet het vlechtbrood volledig afgekoeld zijn.
Eet smakkelijk