12 maart, 2018
Schoorsteen cake

Ik vind dit bijzonder leuk om te doen en nog leuker om te eten. In mij huis bak ik deze zoete lekkernij vers boven een grill op RVS rollen en strooien er daarna een topping naar keuze overheen. Voor de meeste Nederlanders en Belgiës een nieuwe kennismaking met een eeuwenoud product wat veel leuke reacties oplevert.
Ingrediënten (4 personen):
- 600 g bloem,
- 3 dl melk,
- 50 g boter,
- 20 g gist,
- 2 ei,
- een snuifje zout,
- 100 g suiker,
- 100 g walnoten,
- citron
- Smaak van keuze:
kaneelsuiker of vanillesuiker of gemalen walnoten/kokos/hazelnoten
Bereiding:
- De gist verbrokkelen en oplossen in een weinig lauwwarm melk met suiker.
- Het zout door de bloem vermengen, en een nestje maken waarin we het gistpaapje gieten, eeuw het ei toe.
- De deeg moet bladerig en glad worden, zodat ze loslaat van mes en kom.
- Het deeg nog even kneden tot dat het los komt van de beslagkom. Als het deeg te nat is nog een beetje bloem toevoegen. Als het te droog is nog een beetje melk toevoegen.
- Laat de deeg opkomen, afgedekt met een vaatdoek.
- Als het volume nagenoeg verdubbeld is spreiden we het deeg met behulp van de deegrol ongeveer 1 cm dik uit op een met bloem bestrooide plaat, en snijden het in repen van een drietal cm breed.
- Maak in de tussentijd de houders. Dit kun je simpelweg doen door 1 of 2 kartonnen lege keukenrollen in te pakken met aluminiumfolie.
- Vouw de aluminiumfolie aan beide uiteinden naar binnen toe. De rollen moeten precies passen op een ovenschaal, probeer dit voor het bakken eerst uit. Het deeg zal over het aluminiumfolie gevouwen worden, en aangezien de schoorsteen-cakes over de gehele lengte gebakken moeten worden moet de rol los kunnen hangen.
- Zodra het deeg in volume verdubbeld is plaats je dit op een schoon werkplat.
- Besprenkel het werkblad niet met bloem voordat je het deeg gaat kneden.
- Kneed het deeg glad en verdeel dit in 6 porties.
- Rol elke portie in een lange reep en rol dit dan uit op de met aluminiumfolie belegde kartonnen houder. Hoe dikker de reepjes deeg zijn, hoe zachter de schoorsteen-cake zal worden.
- Verhit de oven voor tot een temperatuur van 200 graden.
- Bestrooi elke schoorsteen-cakes met suiker en/of kaneelpoeder. Wij vinden zelf de versie met kaneelpoeder en suiker het lekkerst
- Plaat elke houder op de randen van de ovenschaal en bak de Hongaarse schoorsteen-cakes 10 tot 15 minuten lang in de oven.
- Rol elke houder om de 5 minuten een keer om, zodat de schoorsteen-cakes evenredig bruin gebakken worden.
Eet de Hongaarse schoorsteen-cakes direct na het bakken, dan komt er ook daadwerkelijk stoom uit de schoorsteen. Je kunt de schoorsteen-cakes tot 2 dagen lang in aluminiumfolie of huishoudfolie bewaren.
Eet smakkelijk
One thought on : Schoorsteen cake
Ah wij aten die in Praag toen we daar een paar jaar terug waren tijdens de kerst. Leuk dat ze nu ook in Utrecht te krijgen zijn 😀 Ik herinner me dat ik met vrienden in Budapest chimney cakes wou proeven, maar op een of andere reden is het er toen niet van gekomen. Dus dit is perfect om het toch nog een keer te doen! 🙂