24 november, 2019

Vissoep

Geplaatst in 🍗 Hoofdgerechten, 🍲 Soepen, 🐟 Visgerechten op door Heni Tags: , , , , ,

Wie een uniek Hongaars gerecht wil proberen, moet zich aan de vissoep wagen.
Naast de gulyás soep, is de Hongaarse vissoep natuurlijk een echter aanrader.
Pittige vissoep uit Hongarije, waar de snoek een hoofdrol speelt .

Ingrediënten (4 personen):

  • Olie
  • 1.5 kg vis
  • 2 uien
  • 1 el. Vissoep kruidenmix
  • 1 el. Paprikapoeder
  • 1 paprika
  • 2 tomaten
  • 1 el. Paprikacrème
  • Zout

Bereiding:

  1. Gebruik bij voorkeur een hele karper. U kunt ook meerdere vissoorten gebruiken in 1 soep (meerval, snoekbaars e.ct).
  2. Maak de vis schoon en verwijder de schubben en graten.
  3. Snijd de staart, kop en vinnen eraf. Snijd in een brunoise (dobbelsteentjes) of in repen, bestrooi met zout en leg deze gekoeld apart.
  4. Pel en snipper de ui.
  5. Verhit olie in een ruime pan of speciale bogrács voor halászlé.
  6. Fruit hierin kort de ui.
  7. Traditioneel worden de vinnen, staart en het hoofd met Paprikapoeder en water aan de ui toegevoegd.
  8. Het geheel dient net onder water te staan.
  9. Laat dit zo’n 30 min. zachtjes sudderen.
  10. Was en snijd de paprika en tomaat in stukken.
  11. Plaats deze met de gezouten moten in de pan.
  12. Voeg de Kruidenmix en Paprikacrème toe en laat dit nog 45 min. koken op laag vuur.
  13. Beweeg de pan / bogrács in een draaiende beweging in plaats van te roeren. Op deze manier behoudt de vis zijn structuur.
  14. De soep is klaar zodra de vis zacht en gaar is.
  15. Schep de moten met een spatel op borden en schenk hier het vocht overheen.

Zoals met alle traditionele gerechten zijn er evenveel variaties als er koks zijn. Dit is het basisrecept voor vissoep, simpel zoals alleen volmaakt simpel kan zijn. Maak er in ieder geval geen groentesoep van met wortelen en andere onzin. Dat is ook heel lekker, maar geen Hongaarse vissoep.
Vissoep wordt gewoonlijk gegeten met brood of met brede bandnoedels.

Eet smakkelijk



Misschien vind je dit ook leuk:
Een poké bowl is een traditioneel gerecht uit Hawaii en spreek je uit als po-kay.
Een aanrader! De visfilet (in mijn geval kabeljauwhaasje) gaat rauw in de ovenschaal. Met iets
Rizi-bizi is natuurlijk van originele niet Hongaars, maar Italiaans. Maar het is zo ingeburgerd geraakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *